Presentation-audience1

به خاطر بسپارید: آنچیزی که مهم است همیشه این نیست که چه کاری انجام می دهید؛ بلکه مهم است که چه کاری را چگونه انجام می دهید. این عبارات نکات مهم در مورد یک ارائهء خوب را خلاصه می کنند.

اگر قرار باشد مدیر تراز اول یک صنعت خبر داغ و مهمی را به آهستگی یک لاک پشت ارائه نماید، موضوع را درجا نابود می کند! علاوه بر این این مدیر مخاطبینش را نیز خسته می کند و باعث می شود که آنها برای همیشه فرار کنند. اخیراً داستان باورنکردنی زیر را شنیدم:

یک مشتری به فروشگاهی رفت، پول را پرداخت کرد، محصولاتش را دریافت کرد و رسیدی نیز به وی دادند. وی رو به فروشنده کرد و گفت: “فکر کنم چیزی را فراموش کردید!” فروشنده پاسخ داد: “چه چیزی را فراموش کردم؟” مشتری گفت: ” شاید یادت رفت که تشکر کنی؟” و فروشنده گفت: “دیگر مجبور نیستیم ازمشتریان بابت خریدشان تشکر کنیم؛ این قبلاً قانون فروشگاهمان بود، اما حالانیست چون روی رسید چاپ شده!”

آنچیزی که این داستان بیش از هر چیز می گوید این است که رفتار به اندازهء عمل اهمیت دارد و تردید نکنید که بعد از این گفتگو مشتری تا مدتها به آن فروشگاه نرفت.

اعتقاد راسخ من بر این است که ارتباطات قوی برای تمامی جوانب کسب و کار حیاتی است. ارائهء خوب بر روی شنونده تاثیر می گذارد، به همکاران و کارکنان انگیزه می دهد و محصول شما را به فروش می رساند. حرف آخر اینکه نحوهء رفتار مدیران و کارکنان و چهرهء بیرونی ایشان در انظار عمومی بر سود تاثیر مستقیم دارد. اگر به مسئله از این زاویه نگاه کنیم کم اهمیت دانستن “هنر ارائه” ساده لوحی محض است.

با این مقدمه اصول بنیادینی که می باید در ارائه ها رعایت شود را به شرح مختصر زیر برمی شمریم:

  • اهمیت ظاهر

ظاهر بد و لباس نامناسب اثر نا خوشایندی بر مخاطبین شما می گذارد. صرف پوشیدن لباس رسمی کافی نیست چون تا پایان روز کاری لباس شما چروکیده و کهنه به نظر خواهد رسید؛ یعنی درست در زمانی که باید قرارداد را امضاء کنید! برای همین کیفیت پارچهء لباس و برش آن مهم است. لباس تنگ یا گشاد منظرهء زیاد جالبی از شما ارائه نمی دهد. به همین مموال شلوار بیش از حد بلند یا کوتاه نیز چندان خوش منظره نیست.

به همین نحو، خودکار بیک های معمولی را برای منزل نگهدارید تا با آنها لیست خرید هفتگی خود را تهیه کنید. در محیط های حرفه ای نوشت افزارهای حرفه ای تر را بکار گیرید. نکتهء دیگر زبان محاوره ایست که به کار می گیرید. قبلاً مختصراً به ارائهء خسته کننده اشاره شد. ارائه کننده باید دقت داشته باشد عبارات و کلامی را که به کار می گیرد متناسب با تصویر قوی و حرفه ای که می خواهد ایجاد کند، انتخاب کند. در جلسات دقت داشته باشید که مخاطب احساس کند برای وی و شرکتش اهمیت قائلید. در صورت طرح نکات یا سوالات حتماً آنها را یادداشت کنید و به یکایک آنها پاسخ دهید.

  • پیام کوتاه و موجز

ساده، زیباست. این را به خاطر بسپارید. برای بیان مفاهیم و موضوعات بهتر است جملات کوتاه بکار بریم. بهترین کار زدن مثال و تصویر سازی با استفاده از عبارات است چون باعث می شود مخاطبین موضوعات مورد نظر شما را بهتر به ذهن بسپارند. اگر بتوانید در میان کلامتان نکات طنزآمیز و جالب اضافه کنید توجه مخاطبین را بهتر جلب خواهید کرد. جدی ماندن بیش از حد خسته کننده است.

اگر در برخی موارد ناچارید دو نفره ارائه کنید، حتماً از قبل هماهنگ باشید و از تکرار نکات یکدیگر جداً پرهیز کنید.

  • پیام را متناسب با شنوندگان ارائه کنید

در پروژه ای که قبلاً به شرکت ما ارجاع شد موظف بودیم که یک مدیر ارشد بانک را برای سخنرانی آماده کنیم. تصور کنید فردی که فقط در قالب اعداد فکر می کرد می باید در قالب کلمات منظور خود را بیان می کرد و شنوندگان وی نیز غیر-انگلیسی بودند و زبان انگلیسی تنها زبان دوم ایشان بود. پس اولین کار این بود که می باید شمرده صحبت می کرد چون مخاطبین به لهجهء وی عادت نداشتند.

مسئلهء دوم پیام بود. با توجه به چندملیتی بودن مخاطبین این مدیر ارشد باید به زبان ساده صحبت می کرد. ممکن بود که وی در عرض روز واژه های فوق-تخصصی در محل کار خود بکار برد؛ ولی این عادت را باید در این سخنرانی کنار می گذاشت. به همین خاطر سخنرانی مورد نظرما جایی برای استدلال های پیچیده نداشت و هدف این بود که نکات کلیدی در ذهن مخاطبین نقش بندند. یکی از روش های خوب آموزش این مدیر فیلم برداری از وی حین تمرین سخنرانی بود، به نحوی که بتواند نقاط قوت و ضعف خود را حین  ارائه در فیلم مشاهده کند و از تکرار اشتباهاتش اجتناب ورزد.

  • مصاحبه تلویزیونی

شاید یکی از سخت ترین نحوه های ارائه در پشت دوربین های تلویزیونی باشد. استودیو ها غالباً پر رفت و آمد هستند و جو فنی آنها ذهن سخنران را مشغول می کند. اغلب مصاحبه های تلویزیونی شاید بیش از چند دقیقه به طول نیانجامند و به همین خاطر گوینده باید آمادگی باشد که عصارهء پیامش را به صورتی جذاب، روشن، ساده و به یاد ماندنی منتقل کند. در عین حال نکتهء دیگر میزان اعتماد به نفس گوینده است، به نحوی که بتواند بدون پیچ و تاب دادن پیام مستقیماً آن را بیان کند. اگر کوچک ترین لرزشی در صدا احساس شود و یا اینکه خونسردی خود را از دست بدهید بازی را باخته اید. در عین حال سعی کنید به دوربین نگاه کنید و در این کار اعتماد به نفس داشته باشید.

نوشتهء جکی هارپر، از موسسه مشاوره Crystal Business Training، لندن- ترجمه: کاملیااکبری احتشامی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

فهرست
error: Alert: Content is protected !!